Rss Feed
  1. Religulous

    pondelok 9. februára 2009


    Bill Maher má blbý účes, lepkavý úsmev, detinský a otravný zvyk smiať sa na vlastných fóroch, hrozne sa kurví a fajčí trávu. Strašne ho milujem!!! Pravidelne ho zahliadnete v Heffnerovej rezidencii a v prudko inteligentnom diskusnom programe Real Time with Bill Maher na HBO, kde často trieska veci, pomenovateľné snáď len „humoristické kamikadze“. Veď mu aj zrušili pôvodnú reláciu Politically Incorrect – za politicky nekorektné vyjadrenia o 11. Septembri.
    Okrem toho natočil Bill minulý rok s režisérom Larrym Charlesom (Borat, Curb your Enthusiasm) geniálny film Religulous, na ktorý som sa tešila niekoľko mesiacov.
    Bill sa v múdrom, vtipnom dokumente obracia na činiteľov všelijakých cirkví, veriacich rôznych vyznaní, zamestnancov náboženského zábavného parku... a kladie im priame, prosté otázky. Všetko s cieľom ukázať, že mormónske „čarovné spodné prádlo“ nie je o nič absurdnejšie ako kresťanský hovoriaci had, ponúkajúci jabĺčka natvrdlej deve. Nebojí sa vŕtať do Moslimov aj do Židov, hovorí s "vteleniami Ježiša" a predstaviteľom kanabisového kultu. Film však nemá byť len príjemne rekreačným obveselením sobotného večera. Maher považuje náboženstvá nielen za hlúpe a nelogické (hovorí im „neurologická porucha“) ale najmä za neuveriteľne nebezpečné: tisíce ľudí sú dodnes po celom svete vyvražďované v mene svätých vojen. Z pohodlnej diaľky ateistického Starého kontinentu sa nám môže zdať, že netreba zbytočne dramatizovať. V religiózne zmagorenej Amerike to však začínajú mať ťažké tí, ktorí neveria, že fosílie sú Diablov úkladný plán ako nás zmiasť. Z neznámych príčin sa svet symbolov a podobenstiev v miliónoch hláv pretočil na doslovné chápanie príbehov, v ktorých muži žijú vo veľrybách a horiace kríky rozprávajú. Odtiaľ je to už len kúsoček k tomu, aby sme sa opásali granátmi a vytiahli do boja.

    Najsuper: film je silný, skvele strihaný a bystro zlepený. Kombinácia seriózneho posolstva a vražedne zábavnej formy je neodolateľná. Pri scéne s prekvapivo cynickým vatikánskym kňazom som sa skoro počurala. A najlepšie kúsky filmu nájdete na youtube!

    Zloba: napriek bezbožnej srande a ľahkému nadhľadu, ktoré sa filmom nesú (a ktoré Mahera odlišujú od „stuhnutejšieho“ Michaela Moora), sa na konci komik neubráni pátosu a zbytočnému kazateľstvu. To, čo nám bolo v priebehu dokumentu jasné, zhrnie (možno pre diváka mdlejšieho umu) do niekoľkých profesorsky deklamovaných rozvitých súvetí. Aj tak treba povinne vidieť!

    Religulous; 2008, režisér: Larry Charles, scenár a námet: Bill Maher


  2. 2 komentárov:

    1. R. povedal(a)...

      No toto! Ty si takto v závetrí píšeš takéíto dobroty. No pekne :-)

    2. ramona povedal(a)...

      v akom zavetri?? sak vis jak tu fuka??:-)

    Zverejnenie komentára