Rss Feed
  1. 't Mandje

    štvrtok 5. februára 2009

    Café 't Mandje je údajne jeden z prvých gay barov na svete. Celý oblepený fotkami, obrázkami, ozdobami, serepetičkami nazbieranými za dlhé desaťročia. Barman Bobby (emigrant zo Štátov) mi ochotne porozprával, ako pôvodná majiteľka a hlavná barmanka Bet van Beeren – mohutná, srdečná motorkárka, milovala a rovnostársky prijímala v podniku bez výnimky každého, ale ak niečo neznášala, boli to nafrnení muži v kravatách. Bez varovania im ozdoby krku odstrihávala nožnicami a pribíjala na drevený trám na strope. Visia tam dodnes, skrútené a tragikomické, sugestívna spomienka na veľkú dámu amsterdamskej gay scény. V pravom rohu baru je červený útulný box – vraj lesbický kútik.

    Bar začínal v časoch, keď boli verejné prejavy lásky ilegálne aj v Holandsku, takže páriky prilepené na seba dostávali od barmanky tajný signál, keď vošiel niekto podozrivý. Nad barom sedí malá soška sovy, ktorej sa stlačením skrytého gombíka rozsvietili oči a roznežnení chlapci hneď vedeli, že majú od seba cudne odskočiť. Keď Bet zomrela, jej telo bolo tri dni vystavené na biliardovom stole. Oplakávalo ju celé mesto.

    Pred časom vraj museli podnik prispôsobiť protipožiarnej vyhláške a vystužiť steny bezpečnostným materiálom. Aby sa nestratila autenticita, vyrobili stovky fotografií, na ktorých zachytili každý centimeter interiéru, aby ho mohli potom opäť kúsok po kúsku zreprodukovať. V Café 't Mandje je zase všetko tak, ako má byť. Dostala som super kávu a dojemný rozhovor.

    Spi sladko, Bet.


    Najsuper: kaviareň je úplne v centre, môžete tam kedykoľvek zaskočiť na kávu a pokecať s Bobbym. Milý fórik sa týka záchodu: podľa zákona musia byť v podnikoch dva – dámsky a pánsky, ale maličké priestory nedovoľujú 't Mandje takú vymoženosť. Jedny dvere z označením toaliet sú teda len maškaráda. Nebuchnite si hlavu.


    Café 't Mandje, Zeedijk 63, Amsterdam


  2. 0 komentárov:

    Zverejnenie komentára