Rss Feed
  1. Góvinda

    piatok 13. februára 2009


    Do indickej reštaurácie Góvinda som kedysi chodila každý deň. Keď chodíte každý deň napríklad do jedného stripclubu, začne sa umelá ilúzia pred vami rozostupovať a za načančanou výkladnou tvárou prekrásnych zvodných tanečníc uvidíte baby uťahané, nasraté, predmenštruačne hysterické, nešťastne zamilované, otravné, urazené a strašne obyčajné. Zarastajú im chĺpky a občas si nestihnú umyť vlasy. Popoludnia trávia v teplákoch v parku. S jazvečíkom. A večer sa premenia na „Sexy Sonju“.
    Čosi podobné sa mi udialo v Góvinde. Poviem vám len to, čo už asi aj tak viete: sväté úsmevy obsluhujúceho personálu nie sú večné. Možno práve preto som si toto miesto obľúbila; dostávam tu okrem vynikajúceho vegetariánskeho obeda aj trochu filozofického materiálu. Nech má aj mozog čo prežúvať.
    Dávam si študentské menu (cena je fakt ľudová) a polievku čarujem za koftu. Jedlo sa každý deň obmieňa, vždy je to však ryža, sabdží (zeleninová zmes v omáčke), dva druhy pikantného čatní, dva druhy šalátov a už spomínaná polievka; všetko to dostanete na prostej plechovej tácke. Okrem kofty (úžasná zeleninová fašírka) býva často aj papadam (tenká, krehká placka z dálu alebo hrachu). Kofty sú explozívne lahodné, korenené papadamy návykové a védske využitie mrkvy a cvikly v sabdží je bezkonkurenčné. Zo skleneného displeja si môžete extra prikúpiť božské indické zákusky. Vodička je zdarma a atmosféra menzovitá, ale vôbec nie zlá. Knižky o reinkarnácii a koreniny už len ako bonus. Hare Krišna, hare hare.

    Najsuper: milujem všehochuť, ktorú na tácke dostávam. Štipľavé, jemné, vláčne, sladké, chrumkavé. Góvinda je aj v mnohých mestách sveta (len na Slovensku sú tri!); skúsila som pražskú a londýnsku a chystám sa do viedenskej. Všade sa môžete spoľahnúť na výnimočne dobré jedlo za naozaj symbolickú cenu. A myslím, že sa nad tými hrncami modlia.

    Zloba:
    ak vychytíte zlý čas (okolo „kancelárskeho“ obeda), môže sa vám stať, že budete pomerne dlho čakať. O dvanástej je Góvinda len pre samovrahov. Noste si knižku!

    Góvinda, Obchodná 30, Bratislava

  2. 2 komentárov:

    1. Unknown povedal(a)...

      Nepacilo sa mi, ze nas do Govindy v sobotu poobede nepustili s nasim malym psom, tym viac, ze boli ludoprazdni. Az tak sa mi to nepacilo, ze napriek dobremu jedlu a cenam uz tam nepojdem.

    2. Anonymný povedal(a)...

      pravdu povediac, ja by som ta so psom nepustil nikde.

    Zverejnenie komentára