Interiér (obyčajné svetlodrevené stoly a minimum ozdôb) môže neskúsené oko zaskočiť zdanlivou anti-luxusnou prostotou, v skutočnosti je každý detail precízne nastajlovaný v súlade s tradičnou východnou estetikou. Teplo osvetlená reštauračná oblasť sa bez švov prelieva do baru aj pútavej otvorenej prípravnej stanice s grilom, múdro využívajúc fakt, že pozorovanie šéfkuchára pri práci znásobuje extázu z konzumácie. Do privátneho kotatsu salónika (kapacita 14 ľudí, minimálna konzumácia 1000 libier) živo prenikajú ruchy z hlavnej sály a nikto sa necíti odrezaný. Zuma je totiž nielen o jedle, ale aj o pohostinnosti, dobrom hostiteľstve, svorne zdieľanej radosti z príjemnej spoločnosti. Dramatické epicentrum tvorí v neskorších hodinách vyblýskaný bar, okolo ktorého postávajú a štebocú trsy cieľavedomých lovkýň a lovcov. Štyridsať druhov saké je v Londýne rarita, rovnako ako excelentné koktejly spod rúk dobre vycepovaných barmanov.
Zuma ponúka tradičnú japonskú kuchyňu s modernými prvkami, v kvalite predčiacej bežné sušibary o niekoľko dimenzií. Okrem netradične obšírneho zoznamu suši a sašimi sa miestna kuchyňa pýši špecialitami z najrôznejších druhov prvotriedneho mäsa na grile, vo východných i „pozápadnených“ úpravách. Personál je bezchybný – úprimne uveríme, že našej servírke na nás zo srdca záleží. Svoj (nehorázny) tringelt si zaslúži; tu sa nesmie trocháriť. Účet vás nemôže zaskočiť, pretože v Zume ste sa neocitli náhodou. Ani starý lakomec ako ja neprotestoval.
Najsuper: obrie krevety, úhorové sašimi, grilované hríby. Škandalózne dobré.
Tip: ak chcete uloviť futbalistu/speváka/módneho návrhára/majiteľa letohrádku v Lancashire, v sobotu večer si sadnite na bar v Zume. Ak na lov kašlete, užite si to jedlo – je nezabudnuteľné.
Zuma, 5 Raphael Street, Londýn
0 komentárov:
Zverejnenie komentára