Rss Feed
  1. Govinda's Restaurant

    sobota 16. mája 2009

    Viem že som už o (bratislavskej) Góvinde písala, ale neodolám: tá londýnska je magnifique! Nekomplikovaný dekór, účelný plechový riad, zúriví askéti za pultom netrpezlivo objasňujú, prečo nemôžem baštrngovať s pevne stanoveným denným menu, zároveň si vraj smiem z jednotlivých prísad vybrať, čo len chcem. Asi nejaký hinduistický filozofický paradox.
    Predo mnou tridsať nádob plných fascinujúcich vegetariánskych maškŕt. Niekoľko druhov placiek, chlebov, posúchov, korenená ryža, číre aj husté polievky, všelijaké zeleninové brečky najrôznejšej konzistencie a stupňov štipľavosti. Z každého troška je dokonalá voľba, kokosové mlieko pridáva omáčkam exotický šmrnc a vďaka absencii západných výkrmných surovín je aj mohutná porcia kaloricky zanedbateľná. Počerný chlapík vedľa mňa sa pred prvým sústom sústredene modlí. Nedá mi a hodím zo dva otčenáše. Neuškodí, nie?

    Opäť gastronomická minilekcia:
    thalí: okrúhly kovový tanier, stálica indickej vegetariánskej kuchyne
    katori: malá plechová miska na polievku, sabdží či dezert
    kofta: zlomyseľne mätúci termín označujúci obyčajnú fašírku
    papad, papadom: prudko návyková tenká krehká placka zo strukovinovej múky, narozdiel od ostatných chlebovín má božsky pikantnú chuť

    Govinda's Restaurant, 10 Soho Street, Londýn - Soho

  2. 0 komentárov:

    Zverejnenie komentára