Prečo sú dvadsaťroční chlapci tak strašne sexy? (Pôvodne som napísala sedemnásťroční, ale nechcem sa dostať do krížku so zákonom.) Mladí chalani kmitajú za pultom otvorenej kuchyne v reštaurácii Jamieho Olivera, postupne k nám vysielajúc pečenú rybu, mix zeleninových antipasti, šalát s parmezánom. Pečú vlastný čerstvý chlieb – Jamie si na tom zakladá. Jamie je boss.
Projekt odpálil slávny chef pred pár rokmi v Londýne – charitatívnou kuchárskou školou pre neposlušné detiská bez budúcnosti. Naučil ich variť, piecť, slušne rozprávať a chodiť načas do práce. Urobil z nich kuchárov v prvotriednej reštaurácii. Dnes je takýchto reštík niekoľko, všetky sú mimoriadne úspešné. Sociálni pracovníci jasajú, rovnako ako davy milovníkov skvelého žrádla.
Amsterdamská pobočka je v industriálnej prístavnej zóne, prerobená z betónovo-tehlového hangáru. Veselé graffiti, sem-tam šik luster, tvrdé čierne stoličky a tí svižní mladíci, chichúňajúci sa len pár metrov od nás. Jedlo božské; Jamie si potrpí na superčerstvé suroviny a prosté, účinné úpravy. Dobre to tých delikventov naučil.
Najsuper: fakt, že narozdiel od londýnskej (večne natrieskanej) pobočky sa do amsterdamskej dá relatívne ľahko dostať
Zloba: na ten šalát s parmezánom nám zabudli dať parmezán. Ale to majú odpustené, kriminálnici jedni.
Fifteen, Jollemanhof 9, Amsterdam
0 komentárov:
Zverejnenie komentára