Rss Feed
  1. Enotion

    pondelok 30. novembra 2009

    Hustou srsťou obrastený medveď sa za zvukov syntipeciek osemdesiatych rokov drobnými nástrojčekmi vŕta v šperkoch. Vyrába ich sám s manželkou, rovnako ako nevšedné kožené peňaženky a tabatierky s faux vintage potlačou. Náušnice, prívesky, prstene hodné bohov; sem si prídem zadovážiť nový obsah šperkovnice – vyzerajú ako po babičke, dobre opatrované a cenné. Plus artistný šmrnc, ktorý môžem.

    Tip: peňaženky stoja od 20 do 35 eur, podľa typu zapínania. Pozrite aj kožené stojany na fľaše – lepší suvenír z Grécka si predstaviť neviem, teda hneď po sove zlepenej z mušlí kanagomom.

    Enotion, Omirou 41, Atény

  2. Milý sa samozrejme mračí na servírky nalievajúce sa tmavým červeným, ale mne sa tu páči: holá murovaná stena, útulné sedenie, veľmi západný fíling (v Aténach nie bežné), kde tu zatúlaná diskoguľa. Krehký mládenec – DJ šikovne púšťa francúzske kaviarňové songy. Nad jedlom sa mi zarosili oči: hríbové rizoto lepkavé a slastné, grilovaný syr halumi taký lahodný, že si ho celkom neaténsky nechávam zabaliť na cestu.

    Najsuper: celé Bohéme je najsuper, s živou atmosférou, jedlom i cenami, ktoré sú proti tým severoeurópskym úplné požehnanie.

    Bohéme Café, Omirou 36, Atény

  3. Homomonument

    sobota 28. novembra 2009

    Vážim si krajinu, ktorá v centre svojho hlavného mesta zriadi pomník homosexuálom, ktorí boli postihnutí Hitlerovým režimom. (To bola iniciálna myšlienka, v skutočnosti patrí monument všetkým gay mužom i ženám, ktorí bojovali za svoje práva či trpeli pre svoju orientáciu - za akéhokoľvek zriadenia.) Veľký mramorový trojuholník má tri hroty z ružového granitu, jeden symbolizuje minulosť, ďalší prítomnosť a posledný budúcnosť.
    Báseň vytesaná do kameňa vraví: „Taká nekonečná túžba po priateľstve...“. Vždy štvrtého mája sa tu zhromažďujú všetci, ktorí chcú vzdať úctu gay obetiam vojen a opresie.

    Homomonument, Westermarkt, Amsterdam

  4. SPR Specials

    piatok 27. novembra 2009

    Vysunuté pracovisko kultového SPRMRKT, v ktorom sa za outletové ceny predávajú handričky s ostrými dizajnovými hranami. Každý mesiac až 6 týždňov sa tu so slávou prezentujú prebytky dvoch návrhárov, plus stabilný prísun extravagantných kúskov od značiek ako Acne, Maison Martin Margiela, Henrik Vibskov, Rick Owens. Omnoho menší ako materská loď, ale oplatí sa sem kvôli cenám i dôkladne oprášeným kolekciám.

    Tip: zájdite sem po celodennom predstieraní záujmu o pamiatky a múzeá – majú otvorené do ôsmej večer.

    SPR Specials, Nieuwezijds Voorburgwal 262, Amsterdam

  5. Pols potten

    streda 25. novembra 2009


    Vychýrená interiérová firma s dlhoročnou tradíciou predáva vo svojom hangárovo priestrannom obchode veci do bytu, ktoré ma trochu rozosmutnili. Keď nikde nebývate, nemôžete si kupovať zrkadlá, vázičky a stoličky. To mi však nezabráni v tom, aby som zvestovala posolstvo o Pols potten do sveta: pozrite si ich stránku, alebo ešte lepšie navštívte ich fajnový krám. Fantastické predmety. Holanďané ten dizajn proste vedia robiť.

    Najsuper: veľké štrikované čajníky (aj so šáločkami) a biomorfné vázy, ktoré ma donútili prehodnotiť dlhoročnú nenávisť k rezaným kvetom. Alebo vlastne – načo kvety? Takúto krásu môžete mať na stole len tak.

    Pols potten, KNSM-laan 39, Amsterdam


  6. Mohla by som trápne, akože „názov hovorí za seba“, ale nedá mi: Delicious food vyniká medzi bio-obchodmi ako biela vrana medzi škaredými strakami. Okrem klasického tofu-vegesalám-pohánka sortimentu totiž pôsobí a vonia ako naozajstné gurmánske lahôdky. Lebo nič nie je odpornejšie, ako obchod so zdravým tovarom odpudzujúci normálnych zákazníkov ufúľanosťou, ušmatlanosťou, umolousanosťou. Takých sme už videli dosť.

    Najsuper: v sekcii „surové jedlá“ sú bohovské orechové nátierky, rovnako ako domáca granola, pesto, tekvicová polievka s koriandrom a cukrovinky bez cukru. Vlastná pekáreň je tučný bonus.

    Delicious food, Westerstraat 24, Amsterdam

  7. Mapka dobrých vecí

    nedeľa 22. novembra 2009


    View dobreveci in a larger map

  8. Obchodík ANNO design si ma rýchlo získal tapacírovanými kresielkami, okrúhlymi lampami, drevenými rádijkami – všetko s retro fílingom, vo veľkých vzoroch a podivných farbách sedemdesiatych rokov. Všetko je oblé, pestrofarebné a nikto sa ešte nebojí plastov. Majú aj príslušné látky, ktoré si okamžite predstavujem na svojich závesoch. Prečo sa v old school prostredí vždy cítim tak bezpečne?

    Najsuper: zamilovala som sa do hranatého rádia "Tivoli" - staručký vzhľad, moderná technológia. Vygooglite si ho.

    ANNO design, Westerstraat 35-37, Amsterdam

  9. V Royal Cafe som silne ocenila, že môj muž sa nezaľakne len tak kadečoho. Umelecko-hystericko-afektovaný interiér je tak výrazne pro-ženský, že menej sebavedomý chlap by mohol upadnúť do mdlôb. Len na ilustráciu – hneď pri vchode sú pekne vyzväčšované dámske skrášľujúce pomôcky. Priestor je od hlavy až po päty vyložený serepetičkami, ružovými mašličkami, stužôčkami, vitrínkami so soškami. Kolosálny gýč, nad ktorým by aj predseda Zväzu slovenských dizajnérov zaplakal. Podávajú tu smuchies – miniatúrne chlebíky s rôznymi nátierkami – ktoré sú také lahodné, že si ani nevšimnete, že ste tu nechali majland. Lebo bolo treba ochutnať aj ten makrelový.

    (Smushi je kombinácia slov sushi a smørrebrød – tradičný dánsky obložený chleba)

    The Royal Cafe, Amagertorv 6, Kodaň

  10. Castell

    sobota 21. novembra 2009

    Trochu poruším svoje pravidlo písať len o veciach, ktoré ma bytostne zaujímajú, pretože Castell si to zaslúži – je to poctivá stejkáreň, s flákmi mäsa schopnými zabiť vetchejšiu dámu a s bravčovou masťou ešte aj v minerálke. Aj obsluha je tradične mačisticky-mäsožravá, ak len naznačíte, že ste na diéte, pekne vám to osladia. Interiér je ošumelo luxusný, ako na nejakej nóbl alpskej chatičke, ktorá už čo-to zažila. Úplne ich vidím, vychechtaných milinárov v drahých lyžiarskych kombinézach, s tichučkými hladkovlasými modelkami pod ramenom. Vínna karta a juhoamericky ladené menu sa podávajú so svetaznalým pohľadom a ak vám z rezňa nestrieka krv, ste totálny sraľo.
    Perfektné miesto pre skupinku hladných mužov. Ale bez báb!

    Castell Bar-Beque, Lijnbaangracht 252 -254, Amsterdam

  11. Prepychová lokalita umožnila bistru Quote nasadiť pomerne západné ceny, ale ak ste tesne po výplate, príďte sem na hambáč s hranolkami. Dostanete to s chipotle majonézou, ktorej by som bez mihnutia oka zjedla za dve vedierka. Ide do toho jemne nasekané chilli, cilantro (čosi ako koriander) a čerstvá limetová šťava a budete sa čudovať, načo otravujú s tými zemiakmi a burgrom, keď majú takúto vyberanú lahôdku.
    Všimnite si tiež meno ulice, mne pripadajú dánske názvy ako písané odzadu. Úplne im tu hrabe.

    Tip: ak nie ste burgrový tip, objednajte si nejakú rybu. Robia ich veľmi dobre.

    Café Quote, Kongens nytorv 16, Kodaň

  12. Lloyd

    piatok 20. novembra 2009

    Ani neviem, čo sa mi na Lloyd hoteli tak páči - možno to, že je vraj každá izba iná, alebo stará krásna budova, okolo ktorej behávam. Jedáleň vyzerá trochu ako škôlka a trochu ako čitáreň knižnice, zľahka ošarpaná, so stropom vysokým niekoľko poschodí a bizarným obchodíkom s nakladanými hríbami, vlnenými ponožkami a dizajnovými hračičkami. Pomerne obsažné menu obsahuje dlhý zoznam syrov (ovčí, gouda a kozí - extra zrelý), ľudovú kuchyňu niekoľkých národov a veci ako ustrice a confit de canard.
    Príjemné miesto na brunch. Aj keby náhodou pršalo, vnútri je jemne slnečne.

    Lloyd, Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam

  13. Bezkonkurenčne najlepšia kaviareň v meste. Uchvacujúci výhľad na Amsterdam, na polokrytej teraske sedíte s vymydlenými študentkami, okolo nôh sa motkajú vyžraté holuby. Vnútri je free wireless a pekní čierni chlapci plus reklamní intoši s laptopmi. Skvostná káva a prekvapivý výber čajov. Samoobslužný bufet so šalátmi (veľký za 6 eur; na výber sú aj slíže, krumple, píniové oriešky a pečené žampióny), denne iné bagetky (rôzne plnky – napríklad japonská omeleta, kurací šalát, mäkký syr... celé do troch eur!). Thajská polievka a najväčšie kusy ryby so zemiakmi, aké som kedy videla. Normálne vám dajú na tanier celú platesu. Je to platesa? Neviem. Má to rozmery asi ako menšie dieťa.

    La Place, Bibliotheek, Oosterdokskade 143, Amsterdam

  14. Bola som mnohokrát varovaná pred podnikmi, v ktorých jedálny lístok predstavujú ufúľané obrázky jedál. Vždy sú ufúľané! Aby ste nemohli povedať, že „na tej fotke to vyzeralo lepšie“.
    Čo sa týka malajskej bufeto-reštaurácie Nyonya, horeuvedená zákonitosť neplatí. Obrázky sú uňachňané a jedlo je svetové. Také fajnové, že keď som vo svojom gado-gado objavila čosi ako kúsky bravčového, tvárila som sa akože nič. Snáď kvôli tej jednej večeri nepôjdem do pekla.

    Najsuper: arašidová omáčka je kráľovská. Je tu lacno. A bude vám ľahko na tele - takmer všetko má zdravý zeleninový základ.

    Tip: majitelia sú strašne milí a aj keď je oficiálne otvorené len do deviatej večer, ak prídete 8:59, ešte stále si môžete objednať.

    Nyonya, Kloveniersburgsval 38, Amsterdam

  15. Nimb Bar

    štvrtok 19. novembra 2009

    Dlho som sa neozvala, ale dajte mi ešte šancu – mala som na to dôvod. Je ním tento bar, veľký ako telocvičňa, obložený masívnymi zrkadlami a oslnivo vylešteným pultom. Leží v kodanskom hoteli Nimb, ktorý má rozmery i dôstojnosť celoročného maharadžovského sídla a má len trinásť superluxusných miestností. Pod barom zdobeným podivne vzrušujúcimi nástennými maľbami navyše sedí michelinovská reštaurácia. Personál je starostlivo vyberaný a školený prísnejšie ako jednotky kórejskej armády.
    A vraj z tohto podniku bude jeden z najlepších barov sveta. Tak držte palce.

    Nimb Bar hotela Nimb, Tivoli, Kodaň

  16. O krytej tržnici Marqt som najskôr počula zmiešané informácie: niektorí miestni sa sťažujú na vysoké ceny, iní nadšene strieľajú superlatívmi. Ak si ulietavate na kvalite, možno sa zamilujete ako ja: nátierky a konzervičky, bezpočetné rady obilnín, chlebov, morských živočíchov – mrazených, chladených i údených, biotekutiny vytlačené z ovocia, sóje aj biokravičiek, zákusky aj hotové jedlá v plastových krabičkách. Kozmetika takmer žiadna, zato atypicky široká ponuka domácich potrieb a prírodných čistiacich prostriedkov. Ak ste alergik, nesmierne oceníte.
    Fotiť vnútri mi nedovolili, lebo som na prvý pohľad tajný agent, čo má za lubom nekalosti.

    Najsuper: okrem skvelých zásob aj neamsterdamské otváracie hodiny – šesť dní v týždni až do deviatej večer, v nedeľu do šiestej.

    Marqt, Overtoom 21, Amsterdam

  17. Brood

    utorok 3. novembra 2009

    Väčšina z nás sa uspokojí so supermarketovým chlebom. Vyzerá ako chleba, niekedy aj voní ako chleba a keď ho namažete maslom, švacne na zem natretou stranou nadol.
    Ak ste však ochutnali chlieb, čo pečie môj otec, dobre viete, že sa kúpou bežných pekárenských výrobkov podieľate na mohutnej kolektívnej lži.
    Amsterdamský Brood je dobrý. Okrem koláčikov z rôznymi plnkami a krehkých celozrnných chlebov majú napríklad čosi, čo vyzerá ako rožky obrastené čiernou morskou riasou. Je to škorica a cukor, fajnovo spečené na vršku.

    Tip: keď doslintáte nad obsahom pultu, mrknite hore na pohyblivé umčo od miestnych študentov. Pôsobivé!

    Najsuper: tmavá bageta z hutného, bosniakového cesta. Na môjho tata to nemá, ale chutí to extrémne priateľsky.

    Brood, Zeedijk 66, Amsterdam

  18. Vytretý kocúr všetkým, čo tvrdia, že prírodná kozmetika je oproti chemke slabá a smrdí. Voňavá Aveda produkuje vlasové prípravky poľahky tromfujúce nad hocijakým Johnom Friedom a Kérastasom. Drahá, ale dobrá. Kupujte v Amerike, ceny sú polovica tých európskych. Moje vlasy sa ligocú ako oči Toma Cruisa.
    A je mi jasné, že toto je ten najhorší obrázok, aký sa kedy objavil online od počiatku histórie internetu.

    Aveda, napríklad 19th Street a Fifth Avenue, New York. Alebo londýnska Liberty (obmedzené zásoby).