Rss Feed
  1. Falai

    utorok 31. marca 2009


    Trpím akútnou svokrofóbiou. Som z toho prísneho pána, ktorý splodil môjho milovaného, pomerne výrazne vytrasená. On to tuší (vycítil, ako pes) a je na mňa tvrdý. Kamenné srdce som skúšala obmäkčiť najrôznejšími darmi (áno, kupujem si ho) ale až teraz zabral. Vivat Falai!
    Falai je pekárňo-cukrárňo-kaviareň na Lower East Side, ktorá sama osebe vyzerá ako marcipánový zákusok. Bielo, kudrlinkovo, vzdušne. Ideálne na brunch a dlhé nimranie sa v cestovinách, šalátoch a krehkých sendvičoch. Alebo si dajte prasačie guľky. Podávané s parmezánom.
    Horúci bochník chleba si môžete za štyri doláre odniesť pod pazuchou, roztrasenou rukou na šuchotavý papier napísať servilný odkaz, počkať do nasledujúceho dňa na uznanlivé chválospevy.
    Možno budem nakoniec predsa len v rodine vítaná.

    Najsuper: couvert – celozrnné pečivo, olej, balsamic. Toho sa asi nikdy nenabažím.
    A tiež namakané, efektné balíčky a krabičky so sladkosťami, ktorými môžete niekoho vlezlo obdarovať.


    Falai, 79 Clinton Street (roh Rivington), New York

  2. Títo chlapci robia najlepší hummus na celom Manhattane. Miniatúrny podniček obchádzajú v čase obeda ľudožravé davy. Menu je dobre vymyslené; s menšou pomocou si objednáte vzrušujúcu farebnú hromádku blízkovýchodných pochúťok, hummus a pečenú mrkvu a baklažánovú omáčku, do druhej ruky trebárs bobuľový smoothie a poďho von na lavičku, nastaviť tvár matnému zimnému slnku. Musím premýšľať, či si toto vôbec zaslúžime.

    Najsuper: donáška je superrýchla a zadara. Komplet jedlo vás vyjde asi dvanásť dolárov na hlavu. Že nie je Boh?

    Zloba: žiaľ, do krpatého priestorčeku nemôžete zobrať svoju dvadsaťčlennú rodinu. V opačnom prípade by som sa tu rada vydala.

    Taim, 222 Waverly Place, New York


  3. Bezmocné zúfalstvo nad otrasným pozadím v otrasnom denime, na podlahe dvanástoro otrasných nohavíc. „Tak ako, slečna? Ktoré?“ „Ja sa asi dnes moc nenávidím,“ zakvílila som. „Nič z toho nebude...“ Priteplastý predavač ma virtuálne zobral do hrejivého náručia a nežne ma donútil zakúpiť si dva páry (k tým trom čo mám z minulej návštevy), v ktorých som ú-žas-ná. Z Uniqla vždy idete s pocitom dobrého kaufu.
    Polovica vecí je označená „špeciálna ponuka“, často sú dve za cenu jedného. Hebké, hladké, odolné vecičky v monochromatickom pastelovom prevedení, naivne rafinované šatičky, občas nejaký úchylný roláčik s dalmatínskou potlačou alebo hrubé, nemotorné kimono. Skvelý obchod.

    Najsuper: Ceny len o chlp vyššie ako HáeMko, ale kvalita neporovnateľne vyššia. Všetko to dobre drží a vydrží. Ideálna cesta, ako nosiť tyrkysové legíny a zároveň vášnivo nenávidieť American Apparel.

    Uniqlo, 546 Broadway, New York (a v Londýne ich je plná riť)

  4. Estremo

    pondelok 30. marca 2009



    Estremo sa vyprofilovalo na moju najobľúbenejšiu bratislavskú reštauráciou. Tiež tam je väčšinou permanentne narvané, takže v tom asi nie som sama.
    Pomer kvalita / cena je úchvatný a miestny lososový šalát s pestom považujem aj v peknom počasí za highlight dňa. Dosť som unesená z majiteľa – keď som jeho náladový staff rozniesla na kopytách na Delikatesách (www.delikatesy.sk) zareagoval ako profík, narobil s personálom porádky a odvtedy sú bezchybní. Mohol by dávať prednášky ostatným slovenským krčmárom.

    Najsuper: veď hovorím, ten s pestom. Jednoduchý nápad, dokonalá realizácia, posypte si extra parmezánom a neoľutujete.

    Zloba: interiéru ešte čosi chýba k útulnosti. Možno len trocha vyšúchať?


    Estremo Pasta & Caffe, Škultétyho 10, Bratislava



  5. Nenechajte sa odradiť tupohlavým názvom a smelo vkročte do tohto žiarivého obchodu s handrami, domácimi dekoráciami, voňavými serepetičkami a nesmierne príjemným bistrom. Servírky nie sú z najrýchlejších, ale sendvič a šalát vám uhňácajú geniálny: viac ako desiatka rôznych doplnkov a nátierok k tmavému, ešte teplému chlebu, kozí syr, pena z matesa, hummus, gouda, hrušky a med. Šišky, čokoládový koláč. Polievka dňa a silné kafe. A z výstavky biopotravín si môžete nejakú konzervičku odniesť aj domov.
    Suroviny sú také dobré, že tu pokojne môžem jesť každý deň. (Nájdete ma pri dlhom hromadnom stole, odpočúvam fešákov z miestnej reklamky.)

    Najsuper: najsamlepšie sú tie ľudové ceny. A fakt, že obedujete pod sedemnástimi rôznymi lustrami.

    Zloba: domové ozdobičky sú nádherné, ale za dosť mastné sumy.


    Sissy boy homeland, ten môj je na KNSM-Laan, ostatné tu: http://www.sissyboy.nl
    (Pozor, nie všetky majú aj bistro!) Amsterdam

  6. Harbourkitchen&bar

    štvrtok 19. marca 2009


    Som detinsky hrdá na to, že pri cestovaní oblúkom obchádzam tradičné turistické trasy. Problém: ako si pozrieť slávnu Operu v Sydney bez toho, aby som sa zaradila medzi rakúskych ľadvinkárov v džogingoch? Riešenie: obed v Harbourkitchen&bar, z ktorého sa vykľuje skvelá reštaurácia s vlastným mólom, z ktorého môžete urobiť tie hanebné fotky s bielou zubatou budovou na pozadí. Harbourkitchen s modernou talianskou cuisine obracia ryby a morské potvory na všetky spôsoby, k tomu fajnové cestoviny, mascarpone, gorgonzola, parmezán. Podnik šikovne leží v šarmantnej oblasti Rocks. Strihnite si tam prechádzku, keď svieti slnko. Ten výhľad je za všetky prachy.

    Tip: Harbourkitchen&bar je súčasťou nóbl hotela Park Hyatt, takže vypelichané šľapky nechajte doma.

    Zloba: nie je tu najlacnejšie, takže si to nechajte na špeciálnu príležitosť. (Vy ste v Sydney každý týždeň?!)

    Harbourkitchen&bar, Park Hyatt, 7 Hickson Road, The Rocks, Sydney


  7. Britské jedlo? Pchá! chechtala som sa chlapcom. Drzaňa! Tak poď, vezmeme ťa na naozajstné britské jedlo...
    Som tu široko-ďaleko jediný vidlák v pankáčskom tielku a koženej bunde. A tiež jediná, ktorá nevie jesť s príborom. Všetci ostatní majú stuhnuté horné pery, tvarohové tváre a hovoria ako v nejakej scénke z Montyho Pythona. Celá reštaurácia je ako vystrihnutá zo Švankmajera: mŕtvolne biele steny, drevené lavice, plechový výdajný pult. Okolo nás sa sunú pariace sa taniere s dovysoka trčiacimi prasačími nožičkami. O tej hrachovej polievke sa mi sníva dodnes.

    Čítajte o pojedaní celého prasaťa a iných chuťovečkách: www.stjohnrestaurant.co.uk

    Najsuper: St. John figuruje v prestížnom Pellegrinovskom zozname najlepších reštaurácií sveta. Dodnes tým machrujem, kade chodím.

    Zloba: podnik je prudko mäsácky. Ak nie ste tlačenkožrút, zožnete masové pohŕdanie.


    St. John restaurant, 26 St. John Street, Londýn

  8. Bodega Marqués

    streda 18. marca 2009



    Drahý si myslel, že ísť na Valentína vo Viedni na večeru na blind je jeden z mojich najotrasnejších nápadov vôbec. Celú cestu do Bodegy Marqués (našla som na nete) mi škodoradostne opisoval hrôzy, ktoré nás čakajú: beznádejne preplnené, stuhnuté páriky (trvalá ondulácia, násilný úsmev), odporné valentínske menu (navlhlé kuracie prsia s broskyňou), nasraný čašník s ružou v hube.
    V Bodege sa sedí navysoko pod útulnými pivničnými oblúkmi; štýlová tapas krčma bez náznaku umeliny. Natešene som ho pozorovala, ako si nerád užíva bohovskú zeleninovú panvičku s manchegom, dokonalé lesklé sardinky a exemplárny tuniakový tatarák. Z prítmia nám k tomu dojemne drnkala gitarka.
    Fuj, to je ale blbý sviatok.

    Tip: reštaurácia je pomerne obľúbená, takže si radšej rezervujte vopred. Je totiž dokonalým prienikom množín „skvelé jedlo“ a „pôsobivá atmosféra, keď chcete urobiť dojem“. Ak sa náhodou ocitnete večer vo Viedni, máte kam ísť.

    Najsuper: mám rada tapas bary, ktoré povýšia pôvodne drobné chuťovky na regulérne výživné porcie. Morské obludy s paprikou a rajčinami na-ma-ka-né.

    Bodega Marqués, Parisergasse 1, Viedeň



  9. Stradivarius je španielska odevná značka nižšej strednej kategórie. Ďalší prírastok do prebujneného hniezda Bershiek, CA-čiek, HM-iek a Tally Weilov? V podstate áno, ale Stradivarius má pred ostatnými high street brandami výrazný náskok v topánkovom oddelení. Fičím si na ich kockovaných, podivne sfarbených, oblo tvarovaných čižmičkách aj lodičkách. Svieži záblesk v bratislavskej jednotvárnej topánkovej mizérii. A ceny smiešne ľudové.

    Zloba: handry sú v Stradivariovi trošku rozstrapkané, onitkavené, vyťahané. Ale za tie peniaze – aj keby na jedno použitie.

    Stradivarius, nové krídlo Auparku (celkom na konci, prvé poschodie), Bratislava

  10. Ak máte zvyšných sedemdesiat euráčov a chuť na parádne semišové lodičky (to druhé mám furt, to prvé len občas), švihnite si to do topánkového butičku Invito v zasvinenej obchodnej uličke Nieuwendijk. Kvalitné topky, nádherne vypracované, trochu šialené, trochu elegantné a hlavne mocne sexy.

    Pozrite tie fešandy tu: www.invito.com (dá sa nakupovať aj online).

    Najsuper: v Invito som vypozorovala zriedkavý jav – nemajú síce obrovský výber, ale takmer všetko stojí za to. Nebezpečné!

    Zloba: škoda, že poskytované zľavy sú také urážlivé: maximálne 10 E dole. Takto sa obchoduje v čase krízy?!


    Invito, Nieuwendijk 181, čo by kameňom od Damu, Amsterdam


  11. Keď čítate, čo Gobo na svojom webe hlása, vyrazia vám po tele kŕčové žily. „Zážitok pre všetky štyri zmysly... blá-blá..." "preduchovnelé vegetariánske stravovanie...“ a do toho BAM BAM BAM, rozplizlé synťákové pseudoezoterické tóny plus upokojujúce obrázky dusených artičokov.
    Možno je to aj dobre, pretože keby bola stránka rovnako dobrá ako reštaurácia, už by sme sa tam nedostali vôbec. V Gobo je totiž tlačenka, rezervácia nutná. Jedlo nás uvádza do tantrického tranzu a odvšadiaľ sa ozývajú nemravné výkriky. Sodoma – Gomora!

    Najsuper: ďalší podnik, ktorý to tvrdo natiera odporcom vegetariánstva. Skutočná revolúcia v zdravom stravovaní. Nesmiete si nechať ujsť.

    Gobo, 401 Avenue of the Americas (medzi Waverly place a 8th Street), New York


  12. Nový poznatok: ak máte dobrého kaderníka, nepotrebujete sex. Chlapec sa okolo mňa obtieral v gatiach proklatě nízko, prešiel mi prstami od krku po zátylku, dotýkal sa mojich uší spôsobom pôvodne vyhradeným pre milencov. Hlboko smútim, že vlasy nerastú o niečo rýchlejšie.

    Najsuper: strihanie za 40 eur nie je žiadny vážny škrt cez rozpočet. Jo a zostrih fakt dobrý.

    Zloba: interiér salónu kŕčovito imituje pankáčske doupě, čo sa ťažko realizuje, ak si neviete odpustiť investíciu tisícov eur do trendy nábytočku a doplnkov. To vy ste zabili punk, gauneri!


    Kinki Kappers, Azartplein 2/B (KNSM Laan), Amsterdam

  13. Scotts

    sobota 14. marca 2009


    V Scotts som jedla svoje prvé ustrice priamo z mušle.
    Ihneď zaľutujem, že som nesledovala Pretty Woman o trochu pozornejšie. Môj spoločník ma zachraňuje a popri názornej inštruktáži nadšene vysvetľuje, že tieto slizké macaté kúsky vyrába na svojej farme jeho známy. Neviem, ako sa vyrábajú ustrice, ale tieto sú super: oddelíte od škrupiny lyžičkou, oprsknete citrónom a vysosnete. Prepolený citrus je úhľadne zabalený do bieleho plátna ako veľký kyslý cukrík – jednoduché a účinné, nezaleptáte si ruky a nešpricnete spoloustolovníkovi kyselku do oka. Vyskúšajte doma, keď budete mať návštevu.

    Najsuper: Scotts je jedna z najlepších reštaurácií, v akých som kedy bola. V strede tróni ľadový oltár s morskými potvorami, po stenách umenie za stotisíce libier. Dajte si kraba. Nikdy nezabudnete.


    Scotts, Mount Street 20, Londýn - Mayfair

  14. Hummus Place

    piatok 13. marca 2009


    Majú tam len tri druhy hummusu, biele a celozrnné hrubé placky, smrteľnú kávu v džezve. Tlsté klzké olivy a nakladané uhorčičky, a ešte pár libanonských špecialít. Všetko je to kóšer.
    Vojde sa asi pätnásť ľudí a celý obed dostanete za osem dolárov. Ak ste nenažraní, tak za jedenásť.

    Najsuper: nikdy v živote som neochutnala takýto hummus. Neviem, ako to robia... Mágia!

    Hummus Place, štyri lokácie: napríklad 99 Macdougal Street (zvyšok pozrite tu: www.hummusplace.com), New York

  15. Café V

    štvrtok 12. marca 2009


    Takmer vegetariánske Café V (podávajú sa i morské živočíchy) vlastnia Kurdi, ktorí plnia taniere a misky magickými, iskrivými, exotickými pochúťkami. Vysedávajú tu nemčúrski intoši a tlačia do múdrych hláv mohutné šaláty, ryby v kokosovej omáčke, hromady hummusu a špenátovo-syrové gule. Kreatívna úderka každý týždeň pridáva k základnému menu obmieňanú špeciálnu ponuku. Hríby s horúcou syrovou plnkou sú nočná mora každého drzáckeho ohovárača vegetariánskej stravy. A na bare vždy sedí vlasatá sexica.

    Najsuper: kvôli bohovskému jedlu v Café V sa odteraz môžete naozaj, naozaj tešiť do Berlína. Ceny sú primerané študentskej peňaženke.

    Café V, Lausitzer Platz 12, Berlín Kreuzberg



  16. Hema je môj obľúbený holandský všetkoobchod – kupujem tu syr, ponožky, kvetinové semeno, notes, pesto, budík. Tiež veci, pre ktoré nemáme jednoslovný názov, ako napríklad „umelohmotná nádobka s dvoma prísavkami, ktorú pricucnete na stenu kúpeľne a do nej šampóny“ alebo „špongia na umývanie tela, ktorá vyzerá ako sieťka zmotaná do takej ružičky“. Povedala by som sympatickejšia Ikea, ale to by nebolo fér. Ikeu mám popravde celkom rada; serú ma len nedávne cenové aféry a fakt, že ikeácky dizajn spoznáte na sto kilometrov.
    Hema má všetko od oblečenia, jedla, domácich potrieb (od rafinovaných drobností až po dosky a moridlá na drevo), hračky, slušné papiernictvo, kozmetiku a veľmi dobré kufre. Dokonca celé jedno oddelenie, ktorému vôbec nerozumiem, ale tmolia sa v ňom nejakí asi elektrikári alebo vodoinštalatéri a ohmatávajú malé kovové predmety. Veci sú kvalitné a pekne vydizajnované: sýte farby, prosté línie, jemné oblinky. Hema má navyše dar napchať všetko na pomerne drobnú plochu, takže sa ani nenachodíte.

    Najsuper: turisti o Heme nemajú ani šajn, takže tu nikdy nie je husto.

    Tip: ak tento obchod hľadáte, hovorte „héjma“, inak vám nikto nebude rozumieť. V tomto sú Holanďania dosť hrozní (ale to je na samostatný článok).


    Hema: po celom meste (napríklad kúsok od Damu na ulici Nieuweendijk, lokality hľadajte na www.hema.nl)

  17. Milk and Honey

    streda 11. marca 2009


    Myslím na Londýn. Studený, šedivý a vlhký ako mŕtva chobotnica. Moja prvá urbánna láska.
    Nad vchodom Milk and Honey nie je žiadna výveska. Obyčajné čierne dvere v čiernočiernej stene perverzného Soho. Potom leziete po úzkom schodisku a vkročíte do inej dimenzie: útulná obývačka s krbom, koženým sofa a zopár blaženými, privilegovanými. Čašníčka si kľakne k našim nohám a chvíľku s nami flirtuje, potom prináša horúci drink s muškátovým orieškom, najlepší, aký mi tiekol hrdlom. Do muža po mojom boku sa zrazu zamilujem ako taká koza.

    Najsuper: Milk and Honey je okrem extrémne priateľskej a sofistikovanej atmosféry známy najmä pre bezkonkurenčné koktejly. Ak si potrpíte, tu ste v raji.

    Zloba: keďže je to najmä privátny klub, dnu sa smrteľník dostane len začiatkom týždňa a pobudnúť smie do jedenástej. Aj tak choďte. Kto nebol v Milk and Honey, vie o baroch trt.

    Milk and Honey, 61 Poland Street, Londýn
    Pre rezerváciu volajte na: 07000 MLKHNY (bez nej to nejde!)

  18. Fabric

    utorok 10. marca 2009


    Myslela som si, že som už na takéto stará. Chodím spávať so slepicami, tancujem len na Gipsy Kings a mám „neresti“, za ktoré by vysmiala aj moja nebohá prababička. Lenže zrazu som švacla kabelku na zem a o pol tretej ma musel drahý kamarát ťahať z parketu, ruky som mala nad hlavou ešte dva dni a odvtedy intenzívne snívam, že sa tam vrátim.
    Pred viktoriánskou budovou londýnskeho Fabricu sa stoja kilometrové šóry, ale keď uvidíte ten line-up, pochopíte. Rady trhane trsajúcich postavičiek systematicky češú zlostní biletári s baterkami – bezpečnosť nadovšetko. Odkiaľ sa berie ten kanabisový odér, nevedno. Piatky sú pre deti (drum & bass), soboty dospeláckejšie (house). Ja milujem piatky.

    Najsuper: klub skutočne pravidelne hostí créme de la créme DJ-skej scény. A nedele patria gay párty.

    Zloba: kapacita (2500 duší) sa bezbožne prekračuje, takže sociofóbi môžu trpieť. Ale čo by sociofóbi hľadali vo Fabricu?
    Ja sa obtieram rada.

    Fabric, 77A Charterhouse Street, Londýn (metro Farringdon)


    Tip: oplatí sa kúpiť si za šesť libier členstvo: nebudete musieť čakať v tej rade a dostanete aj CD so setmi.


  19. Popy je úplne zásadná bratislavská gastronomická inštitúcia. Insajderom nemusím vysvetľovať, pre zatiaľ hanebne neznalých len toto: mätová omáčka, datľový sirup, tahini, sezamový olej, nakladaná okra, tofu, exotické koreniny. Majitelia sú vždy rodinne priateľskí a radi pokecajú trebárs o palmovom oleji. Tiež majú masívny mraziaci box s rybami a príšerami a hotové indické jedlá v plastových krabičkách. Cesnaková pasta, rôzne placičky a veľký sáčok garam masala! A veci, ktoré ste ešte nikdy nevideli, ale je vám zrazu jasné, že ich musíte vyskúšať. Aby ste mohli vo finále povedať, že ste život nepremárnili.

    Najsuper: bez spomínaného datľového sirupu už nemôžem žiť. Tiež tu majú tie malé štipľavé hrášky v zelených plechovkách.

    Zloba: žalostne málo ľudí o Popy vie. Možno vďaka obskúrnej polohe v podzemí betónovej obludy zozadu Istropolisu.


    Exotické potraviny Popy, Dom techniky na Škultétyho 1, Bratislava

  20. Natuurdrogist Lavendula

    pondelok 9. marca 2009



    Ako vždy, pršalo. Ako vždy, poblúdila som. Obchodík však vyliečil všetky sebaľútosti a splíny – na miniatúrnej ploche prefíkane vystavaný hustý labyrint políc s téglikmi, aký som ešte nevidela. Prírodná kozmetika Lavendula je zásobená lepšie ako celý Whole Foods Market v New Yorku, len sa im to podarilo vpratať do priestorov veľkých asi ako špajza. Majú fakt všetko a ešte omnoho viac. Sledujte krémiky a mydlá Anne Lind (je tam ochutnávkový pult, krásne vonia) a celkom vzadu úplne prírodné parfémy!
    Drogiška je v centre a ak nie ste motovidlo, nájdete ju raz-dva.

    Najsuper: velikánske oddelenie dekoratívky v najrôznejších cenách a kvalitách. Nádherné očné tiene!

    Zloba: klasika: medzi skutočnými naturproduktami sú zlomyseľne vpletené takzvané naturprodukty s parabénmi a hnusáckym SLS. Čítajte zloženie!

    Natuurdrogist Lavendula, Westerstraat 45, Amsterdam

    Pre Katku

  21. Hell’s Kitchen

    nedeľa 8. marca 2009


    Pekelná kuchyňa je kúsok New Yorku – starostlivo vystrihnutý a nalepený do lepkavých Atén, s multikulti obsluhou a tvorivo poňatým menu. Distingvovaný, kultúrny podniček s kuchármi v bielych čapiciach. Steny fešne postriekané, ladne zvlnené stoličky tvrdé na zadok, prípravný pult - plecháčik rovno pred očami. Pohotovo pred vás mrsknú sendvič a šalát s miliónom chutí, poliaty iskrivými šťavami. Skôr café ako reštaurácia, Hell’s Kitchen robí aj fajnový takeaway, takže som si predĺžila radosť až do lietadla.

    Najsuper: kultivovanosť. Milujem Atény, ale vedia byť trošku sfúľané.

    Hell’s Kitchen, Kleisthenous 13, ,Kotzia Square, Atény


  22. Do svojho tajného baru nás Phill vzal po dobrej večeri a príliš intelektuálnej konverzácii. Mdlé zelené dvere sú vyzdobené obyčajnou bielou áštvorkou s holandským nápisom: Váš bicykel bude odstránený! Za dverami ťažký záves a za ním tiahly, šerý slíž podničku s najlepšou zásobou chľastu v celom Amsterdame, možno v Holandsku. Pán boss má vlastných dodávateľov, lístok obmieňa sezónne (vždy presne dvanásť uhladene premyslených koktejlov) a o svojich barmanoch hovorí ako o novej milenke. Poklady moje, géniovia, chlapci šikovní talentovaní! Ako v každom privátnom klube, aj tu sú prísne pravidlá: nebaliť ženy, slušne sa správať, dať si dole čapicu. Tí, čo prišli po nás, k nám hneď spiklenecky zapadli. Skvelé miesto.

    Door 74, Amsterdam, www.door74.nl - volajte na uvedené číslo, čoskoro dostanete esemesku potvrdzujúcu vašu rezerváciu.